UZ POLA STOLJEĆA UDRUŽENJA OBRTNIKA Irena Kovačić: Koračajmo zajedno prema uspjehu!


Udruženje obrtnika Koprivnica u petak, 27. listopada proslavilo je veliku obljetnicu – pola stoljeća djelovanja.


Tim povodom preneseno je pismo predsjednice Udruženja Irene Kovačić                              


Prenosimo ga u cijelosti.


* * *


 


Drage obrtnice i obrtnici, drage naše sugrađanke i sugrađani!


Izuzetna mi je čast da sam predsjednica Udruženja baš danas kada slavimo 50. obljetnicu postojanja. Udruženje je možemo reći u svojoj najboljoj, srednjoj odnosno zreloj dobi. Teško je uspoređivati različita vremena pa je bolje da se i ne bavimo prošlošću… A danas je kao i uvijek, vrijeme izazova. Svako vrijeme nosi nove izazove, i za nas obrtnike i za Udruženje.


Mi se u svom poslu moramo suočiti s mnogim izazovima današnjeg vremena ali i naše Udruženje obrtnika s nama. Ako bismo morali opisati jednom riječju današnje vrijeme za jednog obrtnika to bi bila NEIZVJESNOST.


Iako smo u tržišnom gospodarstvu već 26 godina, kao da se još ne možemo svi zajedno priviknuti na tu veliku neizvjesnost. A ona je zapravo svakim danom sve veća. Smatram da pojedinac nikad ne može djelovati sam i upravo nam je Udruženje pomagalo nositi se s izazovima u smislu i da je to njegova osnovna zadaća. Da bi smanjili neizvjesnost moramo biti stručniji i dobro informirani. Bez potpornih institucija to bi bilo teže. Da, vrijeme je interneta i globalnih informacija, ali u šumi svega obično znamo reći da se ne vidi drvo i zato treba znati pronaći prave informacije koje će nam koristiti. U tome nam pomaže Udruženje obrtnika, ali naravno i sve ostale institucije. Moramo biti svjesni da sve aktivnosti Udruženja i ostalih institucija koje su nam na usluzi često nisu mjerljive kao npr. svjesnost o potrebi cjeloživotnog učenja i usavršavanja. Na tome posebno u našem Udruženju inzistiramo i zato smo s Gradom Koprivnicom i Obrtničkom komorom Koprivničko-križevačke županije osnovali Zakladu za razvoj obrtništva čijim sredstvima financiramo upravo stručna usavršavanja, učenja i natjecanja. Jednom stečeno znanje nitko nam ne može oduzeti.


Većinu nas nazivaju “malim obrtnicima”. Nije da nam smeta, ali nepotrebno je u gospodarstvu označavati neke malima ili velikima. Za nas postoji samo nekoliko osnovnih riječi opisa za one koji imaju svoje obrte ili tvrtke, a to su stručnostuspješnost i jedna davno zaboravljena kategorija, a to je b. Nekada se na sastancima u Udruženju raspravljalo i o neodlučnom ponašanju članova, držalo se do digniteta obrtnika. Možemo li ponovo postići taj nivo samokritičnosti?


U segmentima stručnosti i poslovne etike mi u Udruženju želimo djelovati i pomagati našim članovima, a na to pozivamo i sve ostale dionike u gospodarstvu. Na poreznu politiku ne možemo puno utjecati dokle god je ona u mjerodavnosti Vlade Republike Hrvatske. Vjerujemo da će jednog dana gradovi, kao nekad, imati utjecaj na poreznu politiku i da ćemo onda lakše utjecati na nju. Moram se osvrnuti na povijest i istaknuti činjenicu da je sedamdesetih godina 20. stoljeća porezna politika bila u mjerodavnosti tadašnjih općina.


Završila bih tekstom s prigodnog bannera: Koračajmo zajedno prema uspjehu!


Predsjednica Udruženja obrtnika Koprivnica, Irena Kovačić.Objavljeno: 10.11.2017.


 • Anketa

  Koliko često koristite usluge ili kupujete od neregistriranih subjekata?
    Često

    Ponekad

    Rijetko

    Nikad


  Rezultati