• foto
 • foto
sjena
banner banner banner banner banner banner

U Koprivnici je održan 6.susret dadilja Hrvatske uz podršku UO KC


Pod pokroviteljstvom Grada Koprivnice, a u organizaciji Hrvatske Udruge dadilja i uz potporu Udruženja obrtnika Koprivnica, u subotu, 5.listopada 2019. održan je 6. susret dadilja – obrtnica Hrvatske. Susretu se odazvalo 40-ak dadilja iz cijele zemlje, a u ime domaćina organizatora prvo ih je pozdravila gospođa Snježana Smolak, predstavnica koprivničkih dadilja.


U ime Grada Koprivnice okupljenima se u Gradskoj vijećnici obratio gradonačelnik  grada Koprivnice Mišel Jakšić.„Iznimno smo sretni da možemo reći da smo drugi grad u Republici Hrvatskoj po broju otvorenih obrta za čuvanje djece jer je ispred nas samo grad Zagreb, a tu se ne možemo s njima uspoređivati. U proračunu imamo osigurano 1,1 milijun kuna čime smo također drugi u Hrvatskoj također iza Zagreba. Naravno da ove brojke ne bi ništa značile da ne postoji zadovoljstvo sa suradnjom i pouzdanošću prema našim dadiljama u predškolskom odgoju djece te osloncem roditelja koji sve to podržavaju,“ rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić, uz kojega su bili i njegova zamjenica Melita Samoborec, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Mlinarić i pročelnik Službe ureda gradonačelnika Dario Jembrek.


Susretu su nazočili i tajnica Udruženja obrtnika Koprivnica Jasmina Markota, tajnik Obrtničke komore Koprivničko-križevačke Božo Barać i ravnatelj Centra za socijalnu skrb Koprivnica Danijel Rušak.


U pozdravnim govorima gosti su se dotakli i najvažnijih tema i problematike struke pa je to ujedno bila i podloga za raspravu.


Tajnica Udruženja obrtnika Koprivnica Jasmina Markota istakla ulogu i Udruženja obrtnika Koprivnica i Grada Koprivnice u tome da  Koprivnica prema broju stanovnika ima najviše obrta za čuvanje djece i kako su bili primjer mnogim gradovima i promovirali tu vrstu obrta. Pozvala je  dadilje da  što više koriste komorski sustav i pomoć Hrvatske obrtničke komore u lobiranju za promjene statusa odnosno propisa  ali i za druge probleme. Istakla je da se Udruženje obrtnika Kc ponosi dadiljama jer su dokazale da se obrtom može baviti i u ovakvim djelatnostima koje su dugo bile zatvorene za obrt. Tajnica se posebno zahvalila koprivničkoj dadilji Snježani Smolak koja je treća u RH otvorila obrt za čuvanje djece i koja je bila velika pomoć mnogima koji su trebali informaciju.


Ravnatelj Centra za socijalnu skrb  Danijel Rušak pojasnio je trenutnu organiziranost i način rada u svojoj instituciji te istaknuo kako do sada nije bilo potrebe za intervencijom od njihove strane, ali složio se da Zakon o dadiljama i povezane  Pravilnike treba doraditi.


Tajnik Obrtničke komore KKŽ Božo Barać pojasnio je način strukovne organiziranosti u HOK-i odnosno kako se mogu dadilje uklopiti u sustav kroz sekcije odnosno Ceh uslužnih djelatnosti te predložio da zaključke sa skupa pošalju HOK-i. Pozvao ih je da dostave svojim udruženjima obrtnika ili županijskim komorama svoje kontakte kako bi se olakšala komunikacija jer HOK ima sustav informiranja članova putem elektronske pošte i SMS-a za što su potrebni podaci.


Predsjednica Udruge Vesnica Rašić informirala je skup od sastanku u nadležnom Ministarstvu  te iznijela  već poznat stavove i zahtjeve Udruge kao što je priznavanje posebnog statusa odnosno izuzeće iz sustava PDV-a,, probleme sa tzv. Malom školom.


Predstavnice Udruge bile su i na sastanku sa Predsjednikom HOK-e gdinom Ranogajcem na kojem je odgovoreno da se krene sa zahtjevom za osnivanje Sekcija dadilja prvo u Zagrebu, a onda po gradovima koje imaju veći broj registriranih dadilja.


Susret je završio ručkom i druženjem na kojem su dadilje ispunile anketne upitnike. Udruženje obrtnika Koprivnica je organiziralo zakusku u pauzi susreta, a sve su dadilje dobile i poklon- jabuku i kožni etui za ključeve sa otisnutim tekstom o susretu koji je ručno izrađen u radionici predsjednika Udruženja obrtnika Koprivnica Darka Frankola. Predsjednica Udruge je podijelila i poklon torbe Hrvatske udruge dadilja svim dadiljama, a gosti susreta dobili su i posebne poklon.


 Objavljeno: 7.10.2019.


sjena
 • 6.Susret dadilja RH u Koprivnici
 • Organizatorice 6.susreta dadilja
 • Poklon Udruženja obrtnika Koprivnica sudionicima 6.susreta dadilja RH
 • banner banner banner

  Anketa

  Anketa:
  Koliko često koristite usluge ili kupujete od neregistriranih subjekata?
    Često

    Ponekad

    Rijetko

    Nikad

  upis